Eén van de eerste projecten was het monteren van een startonderbreker. Zelf vond ik dat niet zo nodig maar het moest van de verzekering. Zelf inbouwen is ook geen optie, het moet namelijk gecertificeert worden. Dus een afspraak gemaakt bij Chris Dijkgraaf automaterialen in Krimpen aan den IJssel voor de inbouw. Waarom daar? Ik heb daar een tijd partime gewerkt en doe daar zo af en toe nog weleens een ICT-klusje dus goede contacten. En altijd tevreden met het werk wat ze leveren.

'Gewone' startonderbrekers worden niet meer geleverd, ze monteren tegenwordig een uitgekleed alarmsysteem. Het plastic kastje zit dan weer in een aluminium behuizing om het gedurende een bepaalde tijd braakvrij te maken. Dit kastje paste mooi links tegen de zijkant onder het dashboard, vastgemaakt met de twee dikke bouten waar ook de voorruit mee is vastgezet. Vervolgens werd het zoeken in de bedrading. Als eerste kwam er een grote stekker tevoorschijn. Dit herkende de monteur gelijk als een stekker van een alarmsysteem. Ook een inbouwbeugel voor het alarmsysteem zat nog tegen het brandschot. Blijkbaar had er al eerder een alarmsysteem in de Donkervoort gezeten. Toen we de kabels gingen volgen kwamen we tot een bizarre ontdekking: de dikke rode kabel van de accu, de dikke bruine vanaf de dynamo (laadstroomkabel), de witte voedingskabel van het contactslot en de bruine voedingskabel voor het zekeringkastje waren domweg in elkaar gedraaid en afgetaped. De computer had blijkbaar wat spanning tekort en er was met behulp van een scotchlock een draadje op de witte draad van het contactslot gemonteerd en daarvandaan naar een bruine voedingsdraad van de computer. Ook daar vastgezet met een scotchlock. De afgetapete draden waren wat gaan oxideren, maakten geen goed contact en een deel van de bedrading was daar gesmolten. We waren er dus net op tijd bij, er had zo brand uit kunnen breken! Alle gesmolten bedrading hebben we weggeknipt en vernieuwd, alle verbindingen netjes gesoldeerd en afgewerkt met krimpkous. De rode draad van contactslot naar computer er tussenuit gehaald, was nu overbodig geworden. Nu zit het tenminste netjes én veilig!

 

Zo zat de rode draad er bij geprutst bij het contactslot.

 

En zo zat de andere kant van het draadje vast bij de computer. Foto's zijn niet super maar het is nogal lastig daar onder het dashboard.....