De achterlichten zagen er op het eerste gezicht mooi uit. Ik kreeg het advies de binnenkant/achterkant te spuiten of te bekleden met aluminiumfolie om meer lichtopbrengst te hebben. Geen verkeerd idee natuurlijk, de Donkervoort is al niet groot dus een beetje meer licht om op te vallen is helemaal niet verkeerd. Ik had het plan opgevat om de gloeilampen gelijk te vervangen door LED en hoopte daar nog wat meer lichtopbrengst bij een lagere vermogensafname te krijgen.

Even het kapje er af halen viel nogal tegen: de rechterkant waar ik mee begon zat vreselijk vast. Met wat gepast geweld kreeg ik het kapje eindelijk los en dit bleek aan de bovenkant helemaal gesmolten te zijn.

Je ziet er wonderbaarlijk genoeg niets van als het er op zit maar dit schiet niet echt op en is ook niet echt waterdicht meer. Het wordt dus even zoeken naar een paar nieuwe én het temperatuur-probleem oplossen. Nu hoorde ik al dat dit vaker voorkwam doordat de remlichtschakelaar blijft hangen maar dan vond ik het alsnog geen goed plan: dat zou gewoon moeten kunnen.

Na aardig wat zoeken had ik op Internet een lamp gevonden met héél veel LED segmentjes rondom. Dat zou toch wel licht moeten geven. Bij het testen op een 12 Volt voeding leek de LED voldoende licht te geven en ook het remlicht werkte.


 

Toen ik 'm echter in de fitting van het achterlicht van de Donkervoort zette deed hij helemaal niets! Na wat tobben, solderen, nog eens testen gaf de LED in elk geval wel licht:

Links gloeilamp, rechts LED. Zag er op zich goed uit. Maar uiteindelijk leek het er op dat het remlicht in deze stand volop brandde in plaats van het achterlicht. Uiteindelijk was ik het getob een beetje zat (had gedacht de LED-lamp er zo even in te zetten) en omdat ik de Donkervoort de volgende dag weer nodig had heb ik de gloeilamp weer teruggezet. Gesmolten kapje er weer op en voorlopig even klaar er mee. Ik weet in elk geval voor de volgende keer dat het niet een gevalletje van simpel vervangen is!

Er zitten overigens wel mooie glimmende reflectortjes achter de lampen dus schoonmaken daarvan is genoeg.


 

Op 08-2016 vond ik uiteindelijk toch een mooi goed werkend setje LED vervangers:

 

 

Het knipperlicht blijft (voorlopig) nog gewoon een gloeilamp, anders moet ik de clignoteur ook vervangen. Deze geeft ook geen warmte problemen dus niet echt urgent.


01-2017 een setje nieuwe achterlichten gekocht:

Het is de Britax 9060, momenteel nog goed verkrijgbaar.


 

April 2019, nog steeds niet tevreden, de remlichten zijn gewoon niet goed zichtbaar. Besloten een rood kapje op de achteruitrijlamp aan de rechterkant te zetten en mistachterlicht en achteruitrijlamp bij het remlicht te schakelen.

Achter de rode kapjes heb ik rode LED's gezet. Dit geeft een stuk mooier licht dan wanneer ik er witte LED's achter zette, veel dieper rood in plaats van oranje-achtig. Op de foto is dit niet echt duidelijk te zien.

 

Ook voor wat betreft de LED-vervangers zijn we er een stuk op vooruit gegaan. Bovenstaande heb ik in de onderste twee lapen gezet. Geven prima licht. Type: BA15S.


Oktober 2019. 

Toch niet tevreden. Te weinig licht, te weinig verschil tussen licht en remlicht, te witte 'pitten' achter het rode glaasje. Tijd om de boel rigoreus aan te passen.

Als eerste een nieuw setje achterlichten gekocht en daar de fittingen en massa-aansluiting afgehaald zodat er twee vlakke platen overbleven.

 

Nieuwe tussenschotjes er op gelijmd met epoxy. Het kleine deel is voor de knipperlichten, het grote deel is voor gewoon licht/remlicht.

 

LED strips er op geplakt. Rode voor gewoon-/remlicht, warm wit voor het knipperlicht. Draadjes aansolderen was nog even prutsen, is allemaal wat klein.

 

Dit was het lichtbeeld wat het opleverde, op zich best tevreden over. Was overigens een oud kapje waarvan het rode deel wat gesmolten was, vandaar de vertekening.

 

 


Mei 2019. Genoeg remlichten maar ze zitten allemaal erg dicht bij de grond. Dus maar een derde (of vijfde) remlicht op de rolbeugel monteren. Voor de veiligheid.

Schilderstape, aftekenen, boren en een blindklinkmoer er in. Eerst even ingespoten met ML tegen het roesten.

 

Een mooie rubber tule er in om de draad door te voeren.

 

En het draadje moet er natuurlijk ook weer ergens uit. Naar beneden was geen optie, daar zit de bevestiging van de achterschokbrekers.

 

Die zit.....