De achterlichten zagen er op het eerste gezicht mooi uit. Ik kreeg het advies de binnenkant/achterkant te spuiten of te bekleden met aluminiumfolie om meer lichtopbrengst te hebben. Geen verkeerd idee natuurlijk, de Donkervoort is al niet groot dus een beetje meer licht om op te vallen is helemaal niet verkeerd. Ik had het plan opgevat om de gloeilampen gelijk te vervangen door LED en hoopte daar nog wat meer lichtopbrengst bij een lagere vermogensafname te krijgen.

Even het kapje er af halen viel nogal tegen: de rechterkant waar ik mee begon zat vreselijk vast. Met wat gepast geweld kreeg ik het kapje eindelijk los en dit bleek aan de bovenkant helemaal gesmolten te zijn.

Je ziet er wonderbaarlijk genoeg niets van als het er op zit maar dit schiet niet echt op en is ook niet echt waterdicht meer. Het wordt dus even zoeken naar een paar nieuwe én het temperatuur-probleem oplossen. Nu hoorde ik al dat dit vaker voorkwam doordat de remlichtschakelaar blijft hangen maar dan vond ik het alsnog geen goed plan: dat zou gewoon moeten kunnen.

Na aardig wat zoeken had ik op Internet een lamp gevonden met héél veel LED segmentjes rondom. Dat zou toch wel licht moeten geven. Bij het testen op een 12 Volt voeding leek de LED voldoende licht te geven en ook het remlicht werkte.


 

Toen ik 'm echter in de fitting van het achterlicht van de Donkervoort zette deed hij helemaal niets! Na wat tobben, solderen, nog eens testen gaf de LED in elk geval wel licht:

Links gloeilamp, rechts LED. Zag er op zich goed uit. Maar uiteindelijk leek het er op dat het remlicht in deze stand volop brandde in plaats van het achterlicht. Uiteindelijk was ik het getob een beetje zat (had gedacht de LED-lamp er zo even in te zetten) en omdat ik de Donkervoort de volgende dag weer nodig had heb ik de gloeilamp weer teruggezet. Gesmolten kapje er weer op en voorlopig even klaar er mee. Ik weet in elk geval voor de volgende keer dat het niet een gevalletje van simpel vervangen is!

Er zitten overigens wel mooie glimmende reflectortjes achter de lampen dus schoonmaken daarvan is genoeg.


 

Op 08-2016 vond ik uiteindelijk toch een mooi goed werkend setje LED vervangers:

 

 

Het knipperlicht blijft (voorlopig) nog gewoon een gloeilamp, anders moet ik de clignoteur ook vervangen. Deze geeft ook geen warmte problemen dus niet echt urgent.


01-2017 een setje nieuwe achterlichten gekocht:

Het is de Britax 9060, momenteel nog goed verkrijgbaar.